Begin van de jaren 60 deed zich meer denken aan de jaren 50. De kleren waren ingetogen en conservatief, met een klassieke stijl.

 

Jurken van de jaren 60

De stijl van de jaren 50 jurken gingen over naar de vroege jaren 60 waarbij de jurken en rokken net boven de knie waren. Voordat je wist, ging de potloodjurk over naar een losser model. Deze jurken waren geschikt voor de vrije tijd, om boodschappen te doen of een dagje langs de zee te genieten van de warme zon. Voor het werk waren deze te sexy (Helemaal niet kantoor geschikt). De jaren 60 jurken werden door de maanden heen steeds korter. In die tijd was alles een minirokje dat iets boven de knie was.

 

De lengte van de jaren 60 jurken waren kort, als teken van zelfvertrouwen. Het maakte niet uit als je mooie benen had. Minirokken waren in die tijd niet bedoeld om mannen aanleiding te geven op seksueel gebied. Meer om aandacht te trekken, zodat de vrouw zelf kon bepalen welke man zijn aandacht gewenst was.

 

In deze tijd kwamen de jumper jurken in, die meer aan de speelse kant waren. Deze stijl was een 20-jarige look en wisselde mode jurken in 50-er jaren. Je kon deze herkennen aan de grote ronde kragen en strikken, stippen en de verschillende pastel kleuren. Deze kleurrijke kledij liet de vrouw in die tijd als een jonge dame eruit zien.

Dit was de tijd met korte minijurken en gedurfde kleuren. Dit werd allemaal geïnspireerd door de moderne kunstbeweging. De patronen van damborden, strepen en stippen werden op de jurken geprint. Te fel of overdreven was er niet. Na die periode werden er zachte kleuren geïntroduceerd. De felle kleuren veranderde in meer natuurlijke kleuren. Dit werd steeds duidelijker tot de hippie tijd aanbrak. De hippie tijd had kleuren zoals bruin ( kleur van het zand ), mosgroen ( kleur van de bomen ) en kleuren die gerelateerd konden worden aan oranje vruchten.

Mode van de jaren 60 werden ook geïnspireerd door verschillende idolen.

Eén van de eerste mode idolen was Jackie Kennedy. Haar stijl was netjes en eenvoudig met een perfecte afstemming van bijpassende accessoires. De jurken die ze droeg, waren geen halsbandjassen die alleen met een grote knoop aan de bovenkant dichtging. Zij droeg ook geen lage hakschoenen met haar stijl van kledij. Vervolgens was ze ook de laatste vrouw die nog hoeden droeg met haar jurken. Deze modieuze vrouw besteedde veel aandacht aan haar uiterlijk. Vele vrouwen van die tijd namen haar stijl met veel enthousiasme over. Na de dood van haar geliefde man was Jackie niet meer in het openbaar te zien. Zo gingen vrouwen, die haar als idool zagen, naar een ander opzoek voor inspiratie.

 

Na Jackie werd Brigitte Bardot het nieuw idool voor de meeste vrouwen. Brigitte was juist het omgekeerde van Jackie. Jackie was eenvoudig en bescheiden, in vergelijking met Brigitte. Ze was aan de goedkope kant, stoutmoedig, wat plakkerig en kwam zelf wat dom over. Een derde mode idool van de jaren 60 was Mary Quant. Haar stijl had meer een speelse kant en was ook meer gericht op de jeugd. Haar jurken waren kort en kleurrijk.

 

Bron: Fashionopzijnbest.nl

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *