In de modebranche is er nog veel te doen. Het is het bekende verhaal dat het gekleurde katoenen T-shirt met een print erop vele malen de omtrek van de aarde maakt voordat u het in bezit heeft. Velen zijn ermee bezig; kan dit efficiënter? Waarom is het niet mogelijk om in het land waar katoenplantages zijn het hele T-shirt te maken compleet met kleur en print inclusief het verpakken van het shirt? En dan van dat land het T-shirt rechtstreeks naar Europa. Omdat velen daarmee bezig zijn, schijnt het moeilijk te zijn. Momenteel staat de kledingindustrie omschreven als het meest vervuilende van alle industrieën.

Dichter bij huis

Terwijl wereldwijd mensen bezig zijn om te verduurzamen, doen we het in Nederland goed. We leveren kleding in om hergebruikt te worden. Sommige mensen kopen kleding in de kringloopwinkel of tweedehands speciaalzaken. En enkelen kopen minder kleding. In Nederland leven we steeds bewuster. Ook op het gebied van mode en kleding. In ons land is nagenoeg geen productie van kleding te vinden. Dus daarin kunnen wij niet veel verbeteren. Wel kan Nederland innovaties leveren aan de kledingindustrie.

Alle beetjes helpen

Veel mensen kopen kleding online, en dan bewust bij bedrijven met naast gratis toezenden ook nog gratis retour zenden. Deze mensen willen dan bijvoorbeeld een trui kopen, en laten dan verschillende maten toezenden wetende dat ze er één houden en de rest retour zenden. Omdat het merendeel van de online shops goede maattabellen hebben, is dat eigenlijk niet nodig. Met z’n allen verspillen we veel met het onnodig heen en weer zenden van kleding. We kunnen dus nog duurzamer zijn, nog beter voor het milieu, nog zuiniger met onze energiebronnen omgaan, en nog meer besparen.

Direct besparen

Ook als u geen kledingzaak heeft kan u makkelijk rekening houden met het milieu. Zo kunt u kiezen voor groene energie. Vergelijk energie en kies voor de goedkoopste energieleverancier. Je kunt een keuze maken uit groene energie en uiteindelijk krijg je de goedkoopste aanbieder te zien. Zo help je om ook te verduurzamen. Overstappen energie helpt je hierbij makkelijk te besparen. Op deze manier draag je een steentje bij aan het milieu en kun je ook nog eens kiezen voor de goedkoopste leverancier. 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *