De eerste jaren, bij de één wat langer dan bij de ander, is het makkelijk: jij beslist wat kind aantrekt qua kleding en schoenen. Zodra kinderen wat ouder worden beginnen zij echter meer en meer hun eigen smaak te ontwikkelen, en zal er steeds vaker discussie ontstaan over kleding. In hoeverre mag jouw kind zelf beslissen wat het draagt?

Zelf doen!

Over het algemeen zijn meisjes er wat sneller mee: zij hebben vaak al veel vroeger de behoefte om alles zelf te doen, en ook zelf hun kleding uit te kiezen. Jongens vinden het vaak wat langer allemaal wel prima, en vinden het wel best als hun ouders de kleding voor die dag uit hun kast pakken: dat scheelt hen weer werk.

Ooit komt er echter, zowel voor jongens als meisjes, het moment dat zij niet klakkeloos meegaan in jouw keuzes en zij zélf willen bepalen wat zij aantrekken. Zo zijn er bijvoorbeeld volop meisjes die consequent alleen maar roze kledingstukken wensen te dragen, of het hele jaar door in een jurkje willen lopen. Of jongens, die hun favoriete korte broek zo fijn vinden zitten dat zij hem het liefst iedere dag dragen. Ook in de winter. Niet meegaan in deze wensen kan, zeker bij peuters en kleuters, menig driftbui veroorzaken.

Goed?

Vind jij het goed, dat je kind al op jonge leeftijd zijn of haar eigen kleding uitzoekt? Het scheelt je in ieder geval heel wat strijd in de vroege ochtend als je meegaat in hun keuzes. Toch kan een beetje ‘begeleiding’ geen kwaad. Die korte broek, het hele jaar door? Geen goed plan. Je kan echter wel samen met je kind een oplossing bedenken, en op zoek gaan naar lange broeken die net zo lekker zitten. Je kind zijn mening respecteren en samen een goede outfit bedenken werkt vaak veel beter dan het simpelweg verbieden iets te dragen en jouw keuze op te dringen. Wil je dochter een jaar lang alleen maar jurkjes aan? Prima! Maar spreek dan wel af wat jurkjes voor de winter zijn en welke meer bij de zomer passen, dat scheelt een hoop gedoe.

Sportief

Jongens krijgen vaak wat later hun eigen mening en smaak, maar als deze er dan eenmaal is zie je dat veel jongens hetzelfde willen, zeker als zij van voetbal houden: voetbaltenues, iedere dag van de week. Ook hier geldt weer: ga het niet verbieden, maar denk met je kind mee. Wil je kind iedere dag een voetbaltenue aan? Prima. Zorg er wel voor dat je naast dat leuke Real Madrid tenue met kort broekje ook bijvoorbeeld trainingspakken in huis hebt, voor de winter. En check even of de school het geen probleem vindt, op sommige middelbare scholen mag er geen sportkleding worden gedragen.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *